آشنایی با QR code و کاربرد های آن (۲)

در ادامه قسمت قبلی این نوشته، به صورت کاملا تخصصی مبحث QR code را دنبال و بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.

ایجاد رمزینه پاسخ سریع – QR-code:

– ایجاد رمزینه پاسخ سریع ساده:

جهت تولید هوشمند رپس (QR-Code)و با هدف استفاده دقیق کاربران از آنها، تقسیم بندی های مختلفی جهت تولید انواع رپس، در بخش تولید رمزینه سایت در نظر گرفته شده است. این تقسیم بندی بر اساس استانداردهای تعیین شده از سوی سازنده QR-Code (شرکت Denso Wave) ایجاد شده و در هر کدام به جهت شناسایی نوع از توابع مخصوص به آنها استفاده شده است. چنانچه شما قصد تولید رمزینه پاسخ سریع جهت محصولات، کار، تجارت، وب سایت، کارت تجاری و شخصی و … را دارید به این تقسیم بندی توجه کنید تا بهترین و بهینه ترین نوع رپس را تولید و منتشر نمایید.

All-Type-QRCode-Sample

  • وب سایت (Website): برای آدرس های اینترنتی URL ها و لینک ها در نظر گرفته شده و به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.
  • شماره تلفن (Phone Number): برای شماره های تماس تلفنی در نظر گرفته شده و به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.
  • ایمیل (Email Address): جهت تولید رپس برای آدرس ایمیل در نظر گرفته شده است و به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.
  • متن (Text): برای هر نوع نوشته دلخواهی در نظر گرفته شده است. توجه داشته باشید که این نوع رمزینه هیچ نوع قالبی (فرمتی) و تابعی ندارد، به همین دلیل پیشنهاد می شود جهت ایجاد رمزینه برای تماس، از بخش “اطلاعات تماس” رمزینه پاسخ سریع خود را تولید نمایید.
  • جستجوی وب (Search by Google): واژه وارد شده، برای جستجو در گوگل آماده و به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.
  • پیامک (SMS): برای ایجاد رپس برای پیامک بوده و می تواند شامل شماره گیرنده نیز باشد، به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.
  • شبکه بی سیم (WIFI): شامل اطلاعاتی جهت ورود به شبکه های بی سیم بوده و به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.
  • اطلاعات تماس (Visit Card): شامل انواع استانداردی از موارد تماس بوده که می تواند هر کدام به صورت تکی نیز وارد و به صورت هوشمند نوع آن توسط دستگاه ها و نرم افزار های QR-Code خوان استاندارد، شناسایی می شود.

– ایجاد رمزینه پاسخ سریع منقش:

در نوآوری ویژه سرویس رمزینه پاسخ سریع (QR-CODE.IR SRC © ۲۰۱۵)، شما کاربران ایرانی به راحتی و رایگان می تواند رمزینه پاسخ سریع آدرس حساب کاربری تان را در شبکه های اجتماعی فیس بوک، تویتر و گوگل پلاس را منقش به لوگوی شبکه های نام برده شده، تولید، ذخیره و جهت افزایش بازدید به شیوه ای نوین، منتشر نمایید. همچنین می توانید لینک خوراک خروجی (RSS Feed) سایت و وبلاگ خود یا هر وب سایت دیگری را به صورت رمزینه پاسخ سریع منقش درآورده و به صورتی جدید و خاص استفاده و منتشر نمایید.

ساختار و نسخه های رپس:

ساختار اصلی رمزینه های پاسخ سریع، مربع هایی با تعداد حداقل ۲۱ × ۲۱ واحد در نسخه یک و حداکثر ۱۷۷ × ۱۷۷ واحد در نسخه ۴۰، در رمزینه اصلی هستند. به هر یک از این مربع های کوچک واحد یا Module گفته می شود. رپس کاربردی نوع دو که در همه جای دنیا به طور گسترده تولید و استفاده می شود، در مجموع چهل نسخه می باشد که هر نسخه دارای تعداد واحد و پیکربندی متفاوت می باشند.

image006

لازم به ذکر است که جهت خواندن مطمئن و دقیق یک رپس توسط کاربران، می بایست مطابق توصیه شرکت سازنده این بارکدها (Denso Wave) قسمت فضای بی اثر (Quiet Zone) باید حداقل دارای عرضی برابر ۴ واحد (Module) داشته باشد.

هر نسخه از رپس، ۴ واحد در طول و عرض از نسخه قبلی بیشتر می باشد. با افزایش نسخه رپس، ظرفیت ذخیره داده نیز در آن افزایش می یابد. به طوری که بیشینه ذخیره عددی در رپس نوع ۱، ۴۱ و در رپس نسخه ۴۰ بیشنه ذخیره عددی ۷۰۸۹ می باشد. در تصویر زیر این موضوع به خوبی قابل مشاهده است.

Qrcode_Versions

ظرفیت ذخیره داده ها:

ظرفیت ذخیره داده های در رپس های کاربردی نمونه ۲ که برای آخرین نسخه این رپس (۴۰) در نظر گرفته شده، به شرح جدول زیر می باشد. لازم به ذکر است که یکی از اصلی ترین ویژگی های رمزینه پاسخ سریع، ظرفیت بالای ذخیره داده های مختلف است که برای اعداد ۷۰۸۹ و برای حروف پارسی حدود ۱۹۰۰ حرف می باشد.

جدول ۱ :

عددی حداکثر ۷,۰۸۹ کاراکتر
الفبای پارسی حدود ۱,۹۰۰ حرف
الفبای لاتین حداکثر ۴,۲۹۶ کاراکتر
دودویی (۸بیتی) حداکثر ۲,۹۵۳ بایت

ظرفیت تصحیح خطا:

رمزینه پاسخ سریع (QR-code) از یک فناوری تصحیح خطا به نام Reed-Solomon استفاده میکند، که در سطح های مختلف توانایی آن برای رفع خطا متقاوت می باشد. به طور کلی این بارکدها از ۷ تا ۳۰ درصد قابلیت تصحیح دارند و خوانش و رمزگشایی آن‌ها دچار مشکل نمی‌شود. (به مثال زیر نگاه کنید)

مثال زیر نشان می دهد که رمزینه پاسخ سریع چگونه با اختلال مواجه می شود.
رپس های زیر در سطح L تولید شده اند. رپس های ۲ و ۳ مخدوش شده اند تا اختلال در آنها بررسی شود. هر دو رپس مخدوش شده به وسیله تشخیص خطای سطح L قابل خواندن هستند.

درصد ظرفیت تصحیح خطای کیو آر کد

پس با اطلاعات ارائه شده می توانیم بگوییم که حداکثر اطلاعات قابل ذخیره سازی رمزینه پاسخ سریع (با ۱۷۷ × ۱۷۷ داده و تصحیح خطای سطح L) برابر با ۲۳,۶۲۴ بیت (۲,۹۵۳ بایت)، برای داده های رقمی است.
این سطوح هنگام تولید رمزینه قابل انتخاب هستند.

لازم به ذکر است که با چرخش رمزینه های پاسخ سریع در هر جهتی نیز می توان بدون هیچ مشکلی اطلاعات موجود در آن ها را خواند (اسکن کرد) و این مورد اثری در استخراج داده های موجود در رپس ها ندارد. مثال زیر را ببینید:

qrcode-rotate

پشتیبانی از زبان پارسی:

همانطور که گفته شد رپس (رمزینه پاسخ سریع) قابلیت ذخیره حداکثر ۴,۲۹۶ کاراکتر الفبایی را دارا می باشد. در این رمزینه هر نوع الفبایی از هر زبان از جمله زبان پارسی قابل رمز گذاری بوده و در پروژه رمزینه پاسخ سریع ایران، جهت تولید رمزینه به زبان پارسی برخی بهینه سازی ها و تغییرات برنامه نویسی برای استفاده کاربران ایرانی اعمال شده است.

نکته قابل توجه این است که برخی از نرم افزار های رمز گشای این کد ها ممکن است توانایی خواندن الفباهای به جز حروف لاتین را نداشته باشد. بنابراین آنچه مهم است، قدرت رمزینه خوان مورد نظر در پشتیبانی از زبان های غیر لاتین است.

استانداردها و تأییدیه ها:

رپس (رمزینه پاسخ سریع یا QR-Code) یک بارکد کاملا استاندارد می باشد. QR-Code در ماه ژوئن سال ۲۰۰۰ رسمَن به عنوان یک استاندارد بین المللی به تصویب انستیتو ایزو رسید، همچنین مدارک استاندارد زیادی برای پوشش کدکردن فیزیکی رپس ها وجود دارد که به شرح زیر می باشند:

  • October, 1997 – Approved as AIM International (Automatic Identification Manufacturers International) standard (ISS – QR Code)
  • March, 1998 – Approved as JEIDA (Japanese Electronic Industry Development Association) standard (JEIDA-55)
  • January, 1999 – JIS (Japanese Industrial Standards) standard (JIS X 0510)
  • June, 2000 – ISO/IEC 18004:2000 Information technology – Automatic identification and data capture techniques – Bar code symbology – QR-Code
  • November, 2004 – Micro QR Code is Approved as JIS (Japanese Industrial Standards) standard (JIS X 0510)
  • September, 2006 – ISO/IEC 18004:2006 Information technology – Automatic identification and data capture techniques – QR-Code 2005 barcode symbology specification
  • December 2011 – QR-Code Approved by GS1, an international standardization organization, as a standard for mobile phones

– پروژه متن-باز “zxing” می تواند اطلاعات موجود در رپس ها را بهمراه فهرستی از استاندارد های موجود در آنها استخراج نماید.

جدیدترین استاندارد تعیین شده برای رپس از طرف انستیتو ایزو ISO/IEC 18004:2006 و بشرح زیر می باشد:

ISO/IEC 18004:2006 defines the requirements for the symbology known as QR Code 2005. It specifies the QR Code 2005 symbology characteristics, data character encoding methods, symbol formats, dimensional characteristics, error correction rules, reference decoding algorithm, production quality requirements, and user-selectable application parameters, and lists in an informative annex the features of QR Code Model 1 symbols which differ from QR Code 2005.

آشنایی با انواع رمزینه های پاسخ سریع (رپس)

به طور کلی پنج نوع رمزینه پاسخ سریع (QR Barcode) معرفی شده است که شامل این موارد هستند:

  • رمزینه پاسخ سریع کاربردی نمونه ۱ و ۲ (QR-Code Model 1 & Model 2)
  • رمزینه پاسخ سریع کوچک (Micro QR-Code)
  • رمزینه پاسخ سریع ظرفیت بالا (iQR-Code)
  • رمزینه پاسخ سریع مخفی (SQR-Code) یا (SQRC)
  • رمزینه پاسخ سریع رنگی و منقش (LogoQR-Code) یا (LogoQ)

هر یک از این رمزینه های پاسخ سریع به دلیل ویژگی های خاص و متفاوت، کاربرد های مخصوص به خود را دارند. در جدول زیر می توانید با هر یک از انواع رپس آشنایی شوید:

مجوز های استفاده:

استفاده از کد QR از نقطه نظر مجوز کاملا‍ رایگان و بدون حق استفاده‌ی انحصاری است. کد QR به طور شفاف به صورت استاندارد ISO تعریف و منتشر شده است. Denso Wave حق امتیاز کد QR را در اختیار گرفته است و از آن جهت کسب درآمد استفاده نمی‌کند ، ولی حق امتیاز اجرا و پیاده سازی آن را خیر.

لفظ کد QR یک registered trademark از شرکت Denso Wave است. (اصطلاح کد “کیو-آر”، یک برند ثبت شده برای شرکت “دنسو-ویو” می‌باشد.)

سوءاستفاده ها، هشدار به استفاده کنندگان:

همانند بسیاری از تکنولوژی های دیگر، ممکن است سوء استفاده هایی از کدهای QR بمنظور کاربرد های غیر عادی بوجود آید.
از مهمترین موارد سوء استفاده، هدایت کاربر به وب سایت های آلوده است.
لینک دادن به وب سایت های خطرناک با سوء استفاده از نا آگاهی کاربر، می تواند باعث مشکلات کوچک و بزرگ شود. با توجه به غالب کاربرد کد های QR که با تلفن های همراه انجام می شود، هدف، اطلاعات موجود در گوشی استفاده کننده است. این اقدامات ممکن است در پس زمینه اتفاق بیفتد، در حالی که کاربر تنها یک صفحه وب بی ضرر مشاهده می کند. اگرچه درصد چنین سوء استفاده هایی بسیار پایین است، اما همواره جانب احتیاط را فراموش نکنید. پیشنهاد ما به شما، هنگام مواجه با مواد مشابه، مشاهده محتویات بارکد با استفاده از بارکد خوان آنلاین است. همچنین صفحه رفع مسئولیت را ببینید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *